Uczta ze smakiem na Wielkanoc

Sprawdź porady dotyczące potraw na nadchodzącą Wielkanoc!

 

Już niedługo, a dokładniej 9 kwietnia 2023 r. odbędzie się Wielkanoc. To szczególny czas dla wszystkich chrześcijan. W tym czasie wierni spotykają się w kościołach, święcą potrawy, a także jedzą wspólnie wielkanocne śniadanie. Co jednak zaserwować na nadchodzące święta na stołach? Podpowiadamy, na podstawie wywiadów przeprowadzonych w naszym mieście.

Mieszkańcy Ostrowca podkreślali, że na świątecznym stole nie może zabraknąć przede wszystkim jajek. Jajka uznawane są za symbol odrodzenia. Mogą być podawane w rozmaity sposób. Poza tym w wskazanym czasie na stołach pojawiają się najrozmaitsze pieczenie na ciepło oraz na zimno, jak np. rolada z piersią kurczaka, szynka pieczona w ziołach, aromatyczna karkówka, marynowany boczek.

Popularnością w naszym regionie cieszą się pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kiełbasą, sałatka jarzynowa, najróżniejsze rodzaje kiełbas. Podawane są takie przekąski na słodko, w tym m.in. babka, mazurek, sernik, ciasta.